Αντιμετώπιση ακμής

Η ακμή εκδηλώνεται ως μεγάλα βαθυκόκκινα σπυριά με κίτρινες μυτούλες. Επηρεάζει κυρίως το πρόσωπο αλλά επίσης το λαιμό, το ντεκολτέ και το πάνω μέρος της πλάτης. Τα σπυριά γίνονται σκουρότερα αφού οι φλύκταινες επουλωθούν και αφήνουν βαθιά σημάδια που παραμένουν, κάνοντας το δέρμα να φαίνεται ανομοιόμορφο. Μεταφλεγμονώδεις ουλές , χηλοειδείς ουλές και χρώση μπορούν να διαρκέσουν και πάνω από ένα χρόνο. Η κατάσταση είναι συνηθισμένη σε εφήβους και συχνά χειροτερεύει λόγω της διατροφής τους με κατεργασμένη ζάχαρη και προϊόντα γάλακτος, αλλά είναι δυνατόν να εμφανιστεί και σε ενηλίκους. Σε γυναίκες μπορεί να σχετίζεται με αυξημένες τιμές ανδρογόνων, ειδικά σε συνδυασμό με την ασθένεια των πολυκυστικών ωοθηκών.

Το κύριο πρόβλημα στην ακμή είναι το λιπαρό δέρμα και μια αυξημένη παραγωγή σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες. Χειροτερεύει με την λάθος διατροφή που παράγει πολύ υγρασία – κατεργασμένη ζάχαρη, γαλακτοκομικά προϊόντα, λιπαρές τροφές και γεύματα αργά το βράδυ. Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες θα υπάρξει σημαντική
βελτίωση.

Υπάρχουν πολλοί που έχουν λιπαρό δέρμα χωρίς ακμή. Τα προβλήματα αρχίζουν όταν το δέρμα δεν βοηθά στην εξάλειψη των σμηγματογόνων εκκρίσεων σωστά και δημιουργείται στασιμότητα υγρασίας κάτω από αυτό. Δύο είναι οι λόγοι που συντελούν σ’ αυτό.

Ο τοπικός βελονισμός προκαλεί αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και των υγρών στην περιοχή. Η θεραπεία γίνεται δυο φορές εβδομαδιαίως για 12 συνεδρίες. Η καλή υγιεινή του δέρματος είναι σημαντική για την θεραπεία της ακμής. Πολλοί ασθενείς χρησιμοποιούν πολύ make up για να καλύψουν την ακμή και αυτό μπλοκάρει τους πόρους και χειροτερεύει την κατάσταση. Πρέπει να καθαρίζουν καλά το πρόσωπο πρωί-βράδυ και να χρησιμοποιούν μια ελαφριά ενυδάτωση. Μια σάουνα προσώπου θα βοηθούσε πολύ. Οι
ασθενείς πρέπει να πίνουν νερό (κατά προτίμηση ζεστό) καθ όλη την διάρκεια της ημέρας βοηθώντας μ’ αυτό τον τρόπο την αραίωση των λιπαρών εκκρίσεων και την κυκλοφορία.

Πολλοί ασθενείς παίρνουν αντιβιοτικά για την ακμή. Το δέρμα ανταποκρίνεται πολύ άσχημα όταν σταματήσουν αυτή τη θεραπεία για να ξεκινήσουν βελονισμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να σταματούν την λήψη αντιβιοτικών για ένα μήνα. Σ’ όλο αυτό το διάστημα μπορούν να χρησιμοποιούν τοπικά κάποιες κρέμες κατάλληλες για το πρόβλημά τους.