Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

ΜΥΚΗΤΕΣ

Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη φλεγμονή του κόλπου σε νέες γυναίκες. Το πιο συχνό είδος μυκήτων που συναντάμε είναι το Candida albicans. Σε ένα 30% των περιπτώσεων δεν δημιουργεί συμπτώματα ,ενώ στο υπόλοιπο των γυναικών προκαλεί διάφορες ενοχλήσεις . Οι πιο συχνές είναι ερεθισμός εξωτερικός, ερυθρότητα, υπερέκκριση κολπικών υγρών, κνησμός , πόνος στην επαφή, ακόμα και οίδημα.
Παράγοντες που βοηθούν στην ανάπτυξη μυκήτων είναι η λήψη αντιβιοτικών , ο διαβήτης, κάποιες ορμονικές διαταραχές, τα αντισυλληπτικά , η εγκυμοσύνη. Η διάγνωση συνήθως είναι εύκολη, από το ιστορικό, την εξέταση και την κλινική εικόνα. Το τεστ Παπανικολάου μας προσδιορίζει και το είδος του μύκητα . Η θεραπεία πέρα από την τοπική υγιεινή, χρήζει και φαρμακευτικά σκευάσματα υπό μορφή κρέμας η υπόθετων.

Εξωτερικά εφαρμόζονται ειδικές κρέμες για τον κνησμό. Ο σύντροφος επίσης χρειάζεται θεραπεία.

ΜΗ ΕΙΔΙΚΗ ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑΚΗ ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ

Το μικρόβιο που την προκαλεί είναι συνήθως ο αμμόφιλος του κόλπου (Gardnerella Vaginalis). Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με την μυκητισιακή φλεγμονή, ερεθισμός , κνησμός, υπερέκκριση. Χαρακτηριστική είναι η οσμή ψαριού. Η διάγνωση γίνεται με την καλλιέργεια και το τεστ Παπανικολάου. Χρειάζεται οπωσδήποτε έγκαιρη και σωστή θεραπεία, ειδικά στην κύηση, διότι το μικρόβιο αυτό μπορεί να επηρεάσει την έκβαση μιας εγκυμοσύνης .

ΤΡΙΧΟΜΟΝΑΔΕΣ

Οφείλεται στο πρωτόζωο Trichomonas vaginalis, το οποίο μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή. Τα συμπτώματα είναι έντονος κνησμός, δυσοσμία, υπερέκκριση, δυσπαρευνία (πόνος στην επαφή ),τσούξιμο στην ούρηση. Χρειάζεται θεραπεία από το στόμα και κολπικά, ο σύντροφος επίσης λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή.

ΕΡΠΗΣ ΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Η φλεγμονή προκαλείται από τον ιό του έρπητα, τύπου 1 η 2 (HSV 1,2). Η μόλυνση παρουσιάζεται συνήθως μετά από σεξουαλική επαφή και εμφανίζεται μετά από μερικές μέρες . Τα τοπικά συμπτώματα είναι καύσος, κνησμός, πόνος του αιδοίου, εξάνθημα με φυσαλίδες και συνήθως συνοδεύονται και από κακοδιαθεσία , πονοκέφαλο κλπ.

Η θεραπεία συνίσταται στην ανακούφιση από τους πόνους, με τοπικές αλοιφές. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η εμφάνιση του ιού στην κύηση.

ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ

Σήμερα υπάρχουν αναγνωρισμένοι πέντε τύποι ηπατίτιδας (Α,Β,C,D,E). Η σεξουαλική μετάδοση είναι σαφής για την ηπατίτιδα Β, ενώ είναι πιθανό και οι υπόλοιπες μορφές να μεταδίδονται σεξουαλικά, είτε από την στοματική, είτε από την πρωκτική οδό.Για την πρόληψη υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο . Θεραπευτικά δεν υπάρχει ειδικό φάρμακο, αλλά είναι ικανοποιητική η χορήγηση της ιντερφερόνης.

ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ

Αίτιο είναι ένα μικρόβιο, ο διπλόκοκκος Neisseria Gonorrheae. Η μόλυνση γίνεται συνήθως μέσο του κόλπου και την ουρήθρα, αλλά είναι πιθανό και μέσο του φάρυγγα και του ορθού . Η λοίμωξη είναι ασυμπτωματική, μπορεί όμως να προκαλέσει και τσούξιμο και πόνο στην ούρηση, έντονη πυώδη έκκριση από τη ουρήθρα και τον κόλπο και πιο σπάνια πυρετό. Η διάγνωση γίνεται με το τεστ Παπανικολάου και την καλλιέργεια κολπικού υγρού και η θεραπεία είναι με κατάλληλη αντιβίωση.

ΧΛΑΜΥΔΙΑ

Οφείλεται στην Chlamydia Trachomatis. Μεταδίδεται σεξουαλικά και είναι η πιο συχνή σεξουαλικά μεταδιδόμενη μόλυνση στο δυτικό κόσμο. Συνήθως είναι ασυμπτωματική, αλλά μπορεί να προκαλέσει και κολπική έκκριση. Η θεραπεία γίνεται με την ανάλογη αντιβίωση.

ΣΥΦΙΛΗ

Η σύφιλη οφείλεται στο μικροοργανισμό Treponema Pallidum και μεταδίδεται επίσης σεξουαλικά . Μετά από επώαση 3-90 ημερών εμφανίζεται η Πρωτογενής σύφιλη σαν έλκος στα γεννητικά όργανα, τον τράχηλο, το στόμα, τον πρωκτό. Μετά την επούλωση συνήθως αφήνει μικρή ουλή. Στην Δευτερογενή σύφιλη, η οποία εμφανίζεται 4-6 εβδομάδες μετά το έλκος , οι βλάβες είναι δερματικές. Η θεραπεία γίνεται με αντιβίωση, την πενικιλίνη σε περίπτωση αλλεργίας με δοξυκικλίνη.

AIDS (ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΠΙΚΤΗΤΗΣ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ)

Το σύνδρομο αυτό οφείλεται στον ιό HIV. Μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή και το αίμα. Ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας εμφανίστηκε το 1980. Έχει την δυνατότητα να μολύνει με μια και μόνο επαφή. Οι γυναίκες με HIV κινδυνεύουν τουλάχιστον πέντε φορές περισσότερο να αποκτήσουν και HPV σε σχέση με μη φορείς .

Ο ιός είναι εξαιρετικά εξαπλωμένος σε ομάδες ομοφυλόφιλων και χρήστες ναρκωτικών ενέσιμων ουσιών .

Συνήθη συμπτώματα είναι η απώλεια βάρους , βήχας, νυκτερινοί ιδρώτες , αναιμία, πυρετός , διόγκωσης λεμφαδένων. Τα συστήματα που προσβάλλονται ευκολότερα είναι το πεπτικό και το αναπνευστικό .

Αποτελεσματική θεραπεία δεν έχει βρεθεί . Η ιντερφερόνη προκαλεί μερική ύφεση, διάφορα άλλα φάρμακα επιτυγχάνουν μικρή παράταση του χρόνου επιβίωσης , αλλά γενικά η πρόγνωση είναι φτωχή. Οι ασθενείς συνήθως πεθαίνουν από λοιμώξεις, σε ποσοστό 8% μέσα σε δυο χρόνια από την εκδήλωση της νόσου.