Διαταραχές περιόδου

Ο όρος «ανωμαλίες περιόδου» αναφέρεται σe όλες τις διαταραχές του κύκλου, όπως είναι η συχνομηνόρροια δηλαδή η εμφάνιση της εμμήνου ρύσης σε διαστήματα μικρότερα των 24 ημερών,
αραιομηνόρροια – εμφάνιση σε διαστήματα μεγαλύτερα των 35 ημερών, αμηνόρροια, ολιγομηνόρροια - η έμμηνος ρύση διαρκεί λίγες ημέρες ( 2-3 ) ή περισσότερες, αλλά με ελάχιστη ροή αίματος, πολυμηνόρροια που διαρκεί για διάστημα μεγαλύτερο των 8 ημερών ή η ποσότητα αίματος είναι μεγαλύτερη της συνηθισμένης. Επίσης υπάρχει η μητρορραγία – εμφάνιση αίματος σε χρονικά διαστήματα άσχετα με τον κύκλο ή σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Επίσης η επώδυνη περίοδος (δυσμηνόρροια) όπως και η μεσοκυκλική αιμορραγία της περιόδου .

Οι σημερινές γυναίκες περνάνε περίπου το 1/3 της ζωής τους με εμμηνορυσιακούς κύκλους. Ομαλή και υγιής περίοδος είναι αυτό που κάθε γυναίκα αναζητάει.. Οι ανωμαλίες λίγους μήνες μετά την εμφάνιση της εμμηνορρυσίας στην εφηβεία και επίσης πριν την εμμηνόπαυση είναι φυσιολογικές.

Στις διαταραχές αυτές προστίθενται και δευτερεύοντα συμπτώματα,όπως πονοκέφαλοι, μαστωδυνία, διάταση κοιλίας, τάση για εμετό, οιδήματα, νευρικότητα κ.τ.λ..

Κάθε γυναίκα που υποφέρει αναρωτιέται ποια είναι η αιτία.

Η Παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική έχει αρκετές απαντήσεις στην ερώτηση αυτή, από τις οποίες οι πιο σημαντικές είναι η δίαιτα, τα συναισθήματα, η έλλειψη ισορροπίας και μπλοκάρισμα στα
εσωτερικά όργανα ( Zang Fu ) και στη ροή της ενέργειας στους μεσημβρινούς ( meridians).

Κάθε εσωτερικό όργανο προσβάλλεται από συγκεκριμένα συναισθήματα και κάθε όργανο είναι υπεύθυνο και ελέγχει έναν ή περισσότερους μεσημβρινούς. Οι διαταραχές περιόδου είναι πάντα συνδεδεμένες με τους μεσημβρινούς του Ήπατος και των Νεφρών, επειδή αυτοί ρυθμίζουν την ροή του αίματος και την ζωτική ουσία.

Το Ήπαρ αποθηκεύει το αίμα. Όταν υπάρχει στάση Ήπατος, υπάρχει στάση Νεφρού και εμφανίζονται διαταραχές.

Συναισθήματα όπως θυμός, οργή ,απογοήτευση ,δυσαρέσκεια , μνησικακία μπλοκάρουν το Qi του Ήπατος, και ιδιαίτερα όταν είναι υπερβολικά και για μεγάλο διάστημα.

Εμφανίζονται επίσης τροφικές διαταραχές και κατάθλιψη. Το άγχος και οι έννοιες προσβάλλουν τον Σπλήνα, ενώ ο φόβος είναι ο μεγάλος εχθρός του Νεφρού.

Η δυσαρμονία της ενέργειας των μεσημβρινών αυτών είναι η αιτία των ανωμαλιών του κύκλου.

Η μη σωστή δίαιτα - η υπερβολική κατανάλωση κρύων και κατεψυγμένων τροφών και υγρών - μειώνει την ροή της ενέργειας, την ξοδεύει από τα όργανα, την μπλοκάρει και αργότερα προκαλεί
συσσώρευση κρύου στο σώμα . Αυτό από την πλευρά του προκαλεί κρύο στην Μήτρα με όλα τα δυσάρεστα επακόλουθα.

Από την άλλη, η κατανάλωση πολλών ζεστών και καυτερών τροφών, όπως σοκολάτα, κόκκινο κρέας, καφές, τηγανιτά φαγητά προκαλούν υπερθέρμανση αίματος και συσσώρευση ζέστης στο σώμα.

Στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, τα ειδικά χαρακτηριστικά της περιόδου –διάρκεια, όγκος όψη- είναι μόνο η επιφάνεια του φαινόμενου. Η αιτία είναι η διαταραχή στην ισορροπία μεταξύ του Qi και το αίματος και του Yin και Yang.

Σε κάθε τύπο διαταραχής του κύκλου το κρίσιμο και βασικότερο στοιχειό είναι το αίμα. Για να την επανορθώσουμε είναι αναγκαία η ομαλοποίηση του. Αυτό γίνεται με συνδυασμένη θεραπεία βελονισμού και βοτάνων.

Ο σκοπός είναι τόνωση του Qi και η ρύθμιση αίματος, μείωση των προεμμηνορυσιακών συμπτωμάτων και διόρθωση του κύκλου, τα οποία επιτυγχάνονται με την προηγηθείσα επαναφορά της ισορροπίας και ροής της ενέργειας στους προσβεβλημένους μεσημβρινούς .

Στην περίπτωση της υπερβολικής ζέστης η κλινική εκδήλωση είναι εμφάνιση της περιόδου νωρίτερα από το φυσιολογικό, αίμα σε αυξημένη ποσότητα και διάρκεια στη ροή του, διάταση κοιλίας και κάποια γενικά συμπτώματα όπως ανησυχία, νευρικότητα, μη ανεκτικότητα της ζέστης πονοκέφαλοι, πικρή γεύση κ.τ.λ. Η θεραπεία είναι με συγκεκριμένα βότανα και συνεδρίες βελονισμού για την αποβολή της ζέστης και ομαλοποίηση του κύκλου.

Μια άλλη, διαφορετική κλινική εικόνα εμφανίζεται όταν αιτία είναι το Κρύο-μειωμένη σε διάρκεια και σε ποσότητα αίματος έμμηνος ρύση (ολιγομηνόρροια), μπορεί να υπάρχει καθυστέρηση της περιόδου άνω της των 7 ημερών από την αναμενόμενη ημερομηνία έως και αμηνόρροια ,εμφάνιση πηγμάτων και σκούρο χρώμα αίματος, πόνος χαμηλά στην κοιλιά, ο οποίος ανακουφίζεται από την ζέστη και την πίεση, κρύα άκρα και μη ανοχή στο κρύο.

Οι αρχές της θεραπείας είναι θρέψη του αίματος , ενεργοποίηση και διασπορά της στάσης του, «ζέσταμα των μεσημβρινών» με την βοήθεια των ειδικών Κινέζικων βοτάνων και τον βελονισμό .

Επίσης σε αυτές τις περιπτώσεις πολύ σημαντική και χρήσιμη είναι η μόξαθεραπεία (moxibustion ).

Πολλές φορές τα συμπτώματα αυτά περιπλέκονται και η διαφορική διάγνωση γίνεται αρκετά δύσκολη. Τότε η θεραπεία βασίζεται στην αναγνώριση του κυρίαρχου συνδρόμου και του προσβαλλόμενου οργάνου ( Ήπαρ, Σπλην, Νεφρός).

Φυσικά για την διάγνωση μας, όπως αναφέραμε σημασία έχει η λεπτομερής λήψη ιστορικού, επίσης η λήψη σφυγμού και επισκόπηση της γλώσσας και να μην ξεχνάμε ποτέ να λαμβάνουμε
υπόψη μας το συναισθηματικό status των ασθενών.

Η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική έχει τρομερή και καταπληκτική εμπειρία στην αντιμετώπιση και διαχείριση των γυναικείων προβλημάτων υγείας. .Ο βελονισμός έχει ακόμα πολλά να προσφέρει
στην σύγχρονη γυναίκα και στα λεπτά προβλήματα που την απασχολούν και οι «διαταραχές» περιόδου δεν είναι εξαίρεση από αυτά.