Η θέση του βελονισμού στην υπογονιμότητα Α' Μέρος

Υπογονιμότητα είναι η αδυναμία επίτευξης εγκυμοσύνης μετά από προσπάθεια δυο τουλάχιστον χρόνων, χωρίς κανένα μέτρο αντισύλληψης. Όταν στο παρελθόν δεν υπήρχε καμία εγκυμοσύνη ,ονομάζεται πρωτοπαθής υπογονιμότητα , ενώ εάν υπήρχε εγκυμοσύνη πριν την προσπάθεια αυτή ,ονομάζεται δευτεροπαθής.

Η υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται στην γυναίκα ,στον άνδρα ή και στους δυο μαζί.

Είναι βασικό να ελέγχονται η ηλικία ,η διάρκεια της υπογονιμότητας και τα αίτια. Η γονιμότητα ελαττώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία του ζευγαριού. Για να τεθεί η διάγνωση υπογονιμότητα και να ακολουθήσει θεραπεία ,χρειάζεται να διερευνηθούν κάποιοι παράγοντες. Αυτό ισχύει όπως για την Δυτική Ιατρική ,επίσης και για την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική. Στην διερεύνηση αυτή συμπεριλαμβάνεται και ο έλεγχος του ανδρικού παράγοντα ( με σπερμοδιάγραμμα ).

Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική μία από τις αιτίες υπογονιμότητας , και ίσως η πιο σημαντική είναι η αποδυνάμωση της προγονικής Νεφρικής Ουσίας ( εδώ αναφερόμαστε σε ενεργειακό επίπεδο του Νεφρού). Αυτό μπορεί να οφείλεται στην μεγάλη ηλικία της γυναίκας τη στιγμή που αποφάσισε να γίνει μητέρα, επίσης στην μη καλή κατάσταση υγειάς του ενός ή των δυο γονέων την στιγμή της σύλληψης. Επειδή η Νεφρική Ουσία είναι η βάση της αναπαραγωγής, η γυναίκα δεν μπορεί να συλλάβει.

Ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η κούραση ,η πολύωρη εργασία χωρίς ανάλογη ξεκούραση και αναπλήρωση της ενέργειας. Επίσης μία δίαιτα ,όχι καλά ρυθμισμένη , για μεγάλο χρονικό διάστημα ,είναι η βασική αιτία για ανεπάρκεια ΥΙΝ του Νεφρού. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η ΥΙΝ ενέργεια του Νεφρού είναι η σημαντικότερη για την λειτουργία της μήτρας ( για την τακτική περίοδο, την σωστή ποσότητα αίματος στην περίοδο, για την δυσμηνόρροια κτλ). Έτσι η ανεπάρκειά της οδηγεί σε υπογονιμότητα.

Η υπερβολική φυσική εργασία και εξάσκηση αποδυναμώνει από την άλλη πλευρά τον Σπλήνα και την ΥΑΝΓ ενέργεια του Νεφρού, ειδικότερα σε κορίτσια στην εφηβεία, γιατί η μήτρα τότε βρίσκεται σε πολύ εύθραυστο στάδιο ανάπτυξης . Σε αυτή την ηλικία , η υπερβολική εξάσκηση , όπως η απασχόληση με διάφορους αθλητισμούς , η σκληρή προπόνηση σε μπαλέτο , η γυμναστική , ευθύνεται για την εξασθένηση της ενέργειας.

Μια άλλη σημαντική και αυξανόμενη αιτία για την υπογονιμότητα τα τελευταία χρόνια στον Δυτικό Κόσμο είναι η υπερβολική σεξουαλική δραστηριότητα σε νεαρή ηλικία ( πριν και κατά την διάρκεια της εφηβείας έως τα 18). Αυτή η δραστηριότητα μειώνει και ξοδεύει (σπαταλά) σοβαρά την ενέργεια του Νεφρού και έτσι μπορεί να οδηγήσει σε υπογονιμότητα αργότερα.

Πρέπει να τονίσουμε ότι εκτός από εσωτερικούς παράγοντες υπεύθυνοι για την υπογονιμότητα είναι και αρκετοί εξωτερικοί παράγοντες Ένας από αυτούς είναι η εισβολή Κρύου, η οποία ευθύνεται για την δυσκολία σύλληψης. Είναι πολύ συχνή και κοινή αιτία, ειδικότερα σε νεαρές κοπέλες και ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε πρωτοπαθή υπογονιμότητα. Η κατάσταση επιβαρύνεται , ακόμη πιο πολύ, όταν τα κορίτσια εκτίθενται στο Κρύο και την Υγρασία κατά την διάρκεια της περιόδου τους. Τότε το Κρύο εισβάλλει στην μήτρα, μετατρέπεται σε Εσωτερικό Κρύο και μπλοκάρει την μήτρα και τους μεσημβρινούς , υπεύθυνοι για την γονιμότητα.

Αντίστοιχα, η υπερβολική και αλόγιστη κατανάλωση κρύων και παγωμένων τροφών και ποτών, με τον ίδιο τρόπο επιφέρουν Κρύο στην Μήτρα. Οι λιπαρές τροφές και τα γαλακτοκομικά προϊόντα επίσης οδηγούν στην διαμόρφωση Υγρασίας στον Τριπλό Θερμαστή, ο οποίος εμποδίζει την γονιμότητα. Αυτός ο τύπος υπογονιμότητας συνήθως εκφράζεται με απόφραξη των σαλπίγγων.
Ο ευνοϊκός ρόλος του βελονισμού στην αντιμετώπιση των αιτιών αυτών έχει συζητηθεί εκατοντάδες φορές, σε πάρα πολλές μελετάς παγκοσμίως . Η θεραπευτική του ιδιότητα είναι αναμφισβήτητη όσον αφορά την βελτίωση της γονιμότητας και την αδυναμία σύλληψης , είτε δρώντας κεντρικά στον άξονα ΥΠΟΘΑΛΑΜΟΣ-ΥΠΟΦΥΣΗ-ΩΟΘΗΚΕΣ, είτε δρώντας περιφερικά στον Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα, επιφέροντας θετικά αποτελέσματα.

Πολύ συχνά γίνεται συνδυασμός με επιλεγμένα βότανα, με τα οποία αναπληρώνουμε και τροφοδοτούμε την υπολειπόμενη Νεφρική Ουσία.

Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι η θεραπεία της υπογονιμότητας σύμφωνα με την Κινέζικη Παραδοσιακή Ιατρική ( βελονισμός και βότανα ) γίνεται ακλουθώντας τις φάσεις του κύκλου της γυναίκας , δίνοντας έμφαση στην ανεπάρκεια της ενέργειας και στην εξισορρόπησή της.

Βεβαίως δεν πρέπει να αγνοούμε σε καμία περίπτωση τον ρόλο του ανδρικού παράγοντα και η συμμέτοχη του σε όλη αυτή την προσπάθεια . Για την δημιουργία μιας νέας ζωής είναι απαραίτητοι πάντα οι δυο . Έτσι στις περιπτώσεις όπου υπάρχει υπογονιμότητα , οφειλόμενη στον άνδρα, χρήζει και ο ίδιος θεραπεία με βελονισμό και βότανα .