Η θέση του βελονισμού στην υπογονιμότητα Β' Μέρος

Στη συνέχεια του θέμα μας για την υπογονιμότητα θα προσθέσουμε και άλλες εξηγήσεις και θα διαφωτίσουμε ερωτήματα που απασχολούν πολλά ζευγάρια. Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, η υπογονιμότητα είναι η αδυναμία για σύλληψη και επομένως για επίτευξη εγκυμοσύνης.

Ο όρος υπογονιμότητα συναντάται ακόμη και σε κλασικά συγγράμματα του 2-ου αιώνα π.χ. Σε ένα από αυτά, το Suwen (Το βιβλίο των ειλικρινών ερωτήσεων ) διαβάζουμε ότι «όταν το Κυβερνητικό Αγγείο προσβληθεί η γυναίκα γίνεται υπογόνιμη». Έχουν γίνει πολλές έρευνες και μελέτες σε όλους τους κλάδους της εναλλακτικής ιατρικής πάνω στο θέμα αυτό. Επικρατούν μερικές μόνο θεωρίες , οι οποίες όλες συμφωνούν στο ότι η ενέργεια Qi του Νεφρού (να διευκρινίσουμε ότι όταν μιλάμε για ενέργεια του Νεφρού δεν εννοούμε το Νεφρό ως ανατομικό όργανο ) είναι ο βασικός υπεύθυνος για την γονιμότητα και την καλή κατάσταση του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας , αλλά και του άνδρα.

Να μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια ο ανδρικός παράγοντας παίζει σημαντικό και αυξανόμενο ρόλο στο πρόβλημα τις υπογονιμότητας. Αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο ζωής, τον τρόπο διατροφής ( οι μεγάλες ποσότητες κρέατος που καταναλώνονται ), το κάπνισμα, την ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα και τους υπολογιστές και όχι σε τελευταία θέση το μόνιμο stress. Πολλές έρευνες πάνω στην ανδρική υπογονιμότητα έχουν δείξει ότι η πολύωρη και καθημερινή χρήση των υπολογιστών επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα και ποσότητα του σπέρματος.

Στις γυναίκες συνήθως η βασική αιτία είναι η μεγαλύτερη ηλικία και τότε τα ωάρια λιγοστεύουν και δεν είναι τόσο καλά , η σύλληψη γίνεται πιο δύσκολα . Επίσης ένα πολύ συχνό πρόβλημα είναι η ενδομητρίωση , τα ινομυώματα, οι πολύποδες, οι συμφύσεις από προηγούμενες επεμβάσεις ( συνήθως αποξέσεις ,κύστεις ), οι διάφορες φλεγμονές του κόλπου και του τραχήλου, οι οποίες μπορεί να αποφράσσουν τις σάλπιγγες κ.τ.λ.

Ο βελονισμός έχει καλά αποτελέσματα πάνω στα προβλήματα αυτά σε συνδυασμό πάντα με συγκεκριμένα βότανα και όχι μόνο για να βελτιώσει την γονιμότητα της γυναίκας, αλλά και σε περιπτώσεις όταν δεν τίθεται το θέμα αυτό, π.χ. σε γυναίκες που έχουν γεννήσει και έχουν ινομυώματα, είτε σε μικρές κοπέλες που δεν επιδιώκουν κύηση , αλλά λόγο της ενδομητρίωςης υποφέρουν στην εμμηνορρυσία ή κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής κ.τ.λ.

Ο λόγος για τον οποίο συνεχίζουμε το θέμα της υπογονιμότητας είναι επειδή είναι ένα θέμα πολυσυζητημένο, απασχολεί ολοένα και περισσότερα ζευγάρια και παρόλη την εξέλιξη της εξωσωματικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής τα ποσοστά της υπογονιμότητας παραμένουν ψηλά . Τότε μετά από πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες και απογοήτευση πολλές γυναίκες αναζητούν την βοήθεια της βελονοθεραπείας και του βελονισμού. Πρέπει να τονίσουμε ότι η συχνή και κατ΄ επανάληψη χρήση των ορμονικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στην εξωσωματική εξασθενούν την ενέργεια Qi του Νεφρού και την πεμπτουσία του. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται πολλές φορές δεν διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα, ανεξαρτήτως από την ηλικία της, την γενική της κατάσταση , τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας (εάν συνυπάρχουν) που έχει, την ψυχολογική της ιδιοσυγκρασίας κ.τ.λ.
Η θέση του βελονισμού και των βοτάνων είναι να ξεμπλοκάρουν την υπεύθυνη γι’αυτό ενέργεια τοπικά αλλά και γενικά να βελτιώσουν την κατάσταση του οργανισμού.
Για το λόγο αυτό η θέση του δεν πρέπει να είναι μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια, αλλά πριν ξεκινήσουμε.

Με τον βελονισμό και τα συγκεκριμένα βότανα που παίρνει κάθε γυναίκα δίνουμε έμφαση ακριβώς στο πρόβλημα της ,την αιτιολογία που το προκάλεσε και συνεπώς η προσέγγιση για κάθε μια η για κάθε ζευγάρι είναι διαφορετική , προσωπική και ξεχωριστή.

Η θεραπεία και η διάρκεια της με τον βελονισμό είναι ανάλογη με το μπλοκάρισμα που υπάρχει στον έναν η /και στους δυο μαζί και επομένως γίνεται επιλεκτικά .

Ο βελονισμός εκτός από κύρια θεραπεία ,μπορεί να είναι και συμπληρωματική θεραπεία σε κύκλους IVF(εξωσωματική) με εξαιρετικά αποτελέσματα πάνω στην βελτίωση την ποιότητα των ωαρίων (ειδικότερα σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας ) και του σπέρματος.

Επίσης βελτιώνει τα αποτελέσματα της σύλληψης μετά από εμβρυομεταφορά , όπως και μετά από αυτή, βοηθά στην διατήρηση της για μια επιτυχή συνέχεια της κύησης αργότερα.
Αυτές είναι κάποιες από τις πολλές τοπικές δράσεις του βελονισμού σε συνδυασμό με μια προσπάθεια εξωσωματικής αναπαραγωγής.

Βεβαίως μπορούμε να μιλήσουμε πάρα πολύ για τις γενικές του ιδιότητες πάνω στο άγχος και το stress, την απογοήτευση και την ανυπομονησία που κυριαρχούν στις γυναίκες και στο ζευγάρι κατ’επέκταση κατά την διάρκεια μιας διαδικασίας εξωσωματικής προσπάθειας και ειδικότερα όταν είναι επαναλαμβανόμενη αρκετές φορές.Τότε η βοήθεια που προσφέρει ο βελονισμός και ο εκτελών του είναι πραγματικά ανεκτίμητη και καθοριστική.

Το θέμα της υπογονιμότητας είναι ένα θέμα πολύ ευαίσθητο, πολύ προσωπικό και έντονα φορτισμένο συναισθηματικά. Η προσέγγιση είναι δύσκολη, πολύπλοκη και πολύπλευρη, υπάρχει ο παράγοντας της ψυχολογίας , τον οποίο πολλές φορές στην Δυτική ιατρική δεν υπολογίζεται όσο θα έπρεπε. Έτσι για να επιδιώκουμε τα θελημένα αποτελέσματα χρειάζεται οπωσδήποτε καλή συνεργασία ανάμεσα στον ιατρό και την γυναίκα, ειλικρίνεια, υπομονή και εμπιστοσύνη στη σχέση τους .