Η ομορφιά του προσώπου

Η ομορφιά του προσώπου

 

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του βελονισμού είναι γνωστές εδώ και χιλιάδες χρόνια όχι μόνο στην Κινά, αλλά και στις άλλες Ασιατικές χώρες. Ο βελονισμός δεν είναι μόνο μια αναμφισβήτητη μέθοδος θεραπείας, αλλά είναι επίσης μέθοδος πρόληψης και φροντίδας.

Η πρακτική και η τεχνική του βελονισμού στην αισθητική προσώπου και σώματος έχει μακριά και πλούσια ιστορία.
Ακόμη από την περίοδο της δυναστείας Zhan (1121-770 π.Χ.) οι ιατροί ανέπτυσσαν ειδικές θεραπείες για να αντιμετωπίσουν προβλήματα του δέρματος. Αυτές οι θεραπείες περιείχαν επίσης και διαιτητικούς κανόνες όχι μόνο για συγκεκριμένες ασθένειες, αλλά και για πρόληψη των σημαδιών της γήρανσης.
Τα γνωστά ¨Κλασικά Κείμενα των Βουνών και των Θαλασσών¨ ( Shan Hai Jing ), συγγραφόμενα κατά την περίοδο (770-221 π.Χ.), περιέχουν πάνω από 150 φόρμουλες βοτανοθεραπείας, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούν την ομορφιά και την νεότητα του προσώπου.

Το πιο διάσημο και σημαντικό έργο της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, τα ¨Κλασικά Κείμενα του Κίτρινου Αυτοκράτορα¨ ( Huan Di Nei Jing ) φέρει τις φιλοσοφικές βάσεις όλων των συμπληρωματικών στοιχείων όσον αφορά τον βελονισμό.

Δυναστείες

Αργότερα, κατά την περίοδο των δυναστειών Shu (221-256 μ.Χ. ) και Jin (265-420 μ.Χ.) προσθέτονται αρκετές τεχνικές βελονισμού, οι οποίες απευθύνονται συγκεκριμένα στην ομορφιά και την λάμψη του προσώπου. Στην εποχή εκείνη ένας μεγάλος ιατρός ταοιστής, ο Ge Hong αναπτύσσει περίπου τριάντα καινούργιες, μοναδικές φόρμουλες , οι οποίες περιέχουν και φυτικές μάσκες προσώπου.
Κατά την περίοδο της δυναστείας Tang (616-907 μ.Χ.), η οποία θεωρείται η περίοδος της Κινεζικής Αναγέννησης ( Chinese Renaissance), ένας από τους πιο διάσημους ιατρούς, ο Sun Si Mao, συγγράφει δυο μεγάλα έργα ¨1000 χρυσές συνταγές ¨ και ¨Συμπληρώματα των 1000 χρυσών συνταγών¨. Στα κείμενα αυτά ο Sun Si Mao αναπτύσσει και περιγράφει συνταγές βοτανοθεραπείας, τεχνικές βελονισμού και διαιτητικές συμβουλές, οι οποίες έχουν σκοπό την φροντίδα και την ομορφιά του προσώπου και την μακροζωία.
Έτσι στις δυναστείες που ακλουθούν ( δυναστεία Song 960-1280 μ.Χ., δυναστεία Ming 1368—1644 μ.Χ.) οι τεχνικές βελονισμού γνωρίζουν μεγάλη πρόοδο και ανάπτυξη στον τομέα της αισθητικής προσώπου.

Li Shi Zhen

Στα συγγράμματα του Li Shi Zhen βρίσκουμε και συγκεκριμένες ενδείξεις για την φροντίδα και την θεραπεία των ματιών, της μύτης, των χειλιών, των δοντιών και των μαλλιών, όπως επίσης για τις ρυτίδες και το χρώμα του δέρματος.

Για αιώνες, οι Κινέζοι γνωρίζουν ότι η ομορφιά ακτινοβολεί από το εσωτερικό προς τα έξω. Εάν το εσωτερικό σώμα τρέφεται και η ενέργεια και το αίμα ρέουν ομαλά, το εξωτερικό σώμα θα αποκαλύψει αυτήν την ακτινοβολία.

Ο βελονισμός είναι μια αποτελεσματική και ασφαλής μέθοδος φροντίδας προσώπου, στην οποία συμβάλλει αναμφισβήτητα η γνώση και η εμπειρία του θεραπευτή. Και εδώ όπως σε διάφορες σωματικές παθήσεις δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οποιαδήποτε διαταραχή στη σχέση YIN-YANG ή|και μπλοκάρισμα της ενέργειας Qi, ευθύνεται για διάφορα δερματικά και μη προβλήματα προσώπου με το Wei Qi ή αμυντικό Qi να έχει σημαντικό ρόλο στη προστασία του δέρματος.
Είναι γνωστή η άποψη της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής όσον αφορά τη σχέση των οργάνων του σώματος μας με την λειτουργία και την ενέργεια τους. Η Κινέζικη Ιατρική δεν προσεγγίζει τα διάφορα όργανα ως ξεχωριστά τμήματα του σώματος μας, απομονωμένα το ένα από το άλλο, αλλά ως ένα σφαιρικό σύστημα, το οποίο διασπείρει την ενέργεια Qi στο σώμα μας με την βοήθεια των μεσημβρινών. Από αυτή την οπτική μπορούμε να καταλάβουμε τι σχέση έχει το κάθε όργανο με τις αλλαγές που γίνονται στο πρόσωπο μας συγκεκριμένα.

Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική

Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική η Καρδιά, για παράδειγμα, δεν είναι μόνο ένα όργανο, το οποίο ελέγχει το αίμα και τα αιμοφόρα αγγεία ( άποψη της Δυτικής Ιατρικής), αλλά επίσης είναι ο Κύριος του Πνεύματος. Για το λόγο αυτό οι Κινέζοι την ονομάζουν ¨Αυτοκράτορας¨ και του απονέμουν τον έλεγχο των συναισθημάτων. Έτσι, το άγχος και το stress αποδυναμώνουν την Καρδία και οδηγούν στην εμφάνιση ενός οιδηματώδους προσώπου, με πρησμένα μάτια και μαύρους κύκλους.
Με τον τρόπο αυτό η διαταραχή στην ενέργεια του κάθε οργάνου συμβάλλει σε διάφορες εξωτερικές αλλαγές στο πρόσωπο π.χ. ρυτίδες, καφέ κηλίδες, χλωμό χρώμα κ.τ.λ.

Τα κινεζικά βότανα είναι επίσης ένα σημαντικό μέρος του του πρωτοκόλλου αναζωογόνησης. Οι βοτανικές συνθέσεις – φόρμουλες δημιουργούνται εξατομικευμένα και τα βότανα που τις αποτελούν επιλέγονται βασισμένα στη προσωπική διάγνωσή. Πάλι, η αρχή είναι ότι εάν το σώμα είναι σε ισορροπία και τα συστήματα οργάνων λειτουργούν κατάλληλα, τα αρνητικά σημάδια της γήρανσης μειώνονται ή αποβάλλονται. Τα κινεζικά βότανα βοηθούν στο να αποκαταστήσουν την ισορροπία σε καθημερινή βάση. Βοηθούν στη διατήρηση των αποτελεσμάτων του βελονισμού μεταξύ των συνεδριών. Επίσης, αρκετές φορές έντονα συμπτώματα – για παράδειγμα τα ζεστά κύματα, οι νυχτερινές εφιδρώσεις, η απώλεια τριχών ή ακόμα το φούσκωμα και η δυσπεψία-αντιμετωπίζονται αποτελεσματικότερα σε συνδυασμό με τη βοτανοθεραπεία, παρά με το βελονισμό μόνο.

Καταλήγοντας, ο βελονισμός και η βοτανοθεραπεία είναι όχι μόνο μια μέθοδος φροντίδας, αλλά το σημαντικότερο, είναι μια ευκαιρία να αλλάξουμε τρόπο ζωής, διατροφής και σκέψης, να αντιμετωπίσουμε το καθημερινό άγχος και έτσι μακροχρόνια να διατηρήσουμε την νεότητα και την ομορφιά του προσώπου και της ψυχής μας. Ιδιαίτερα σε μια εποχή πολλών κοινωνικών, περιβαλλοντικών και ηθικών αλλαγών η επιδίωξη της αισθητικής είναι ανάγκη, γιατί το πρόσωπο μας είναι η έκφραση της ψυχής μας και του κόσμου που μας περιβάλλει.

Άρθρα σχετικά με Κινεζική Ιατρική

Βοτανοθεραπεία

Η Βοτανοθεραπεία είναι η χρήση των κατάλληλων βοτάνων ως θεραπευτικά εργαλεία. Μέσα από την παρατήρηση, καταγραφή και μελέτη των ιδιαίτερων συμπεριφορών τους, κατανοούμε και κάνουμε χρήση των πολύτιμων θεραπευτικών ιδιοτήτων τους.

Σεξουαλική δυσλειτουργία

Στη δυτική ιατρική η έννοια της σεξολογίας είναι ένας όρος που ενσωματώνει διάφορες ακαδημαϊκές επιστήμες. Οι ψυχολογικές θεωρίες των Freud kai Kraft-Ebing θεμελίωσαν την Ευρωπαϊκή σεξολογία στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Διαταραχές περιόδου

Ο όρος «διαταραχές περιόδου» αναφέρεται σε όλες τις ανωμαλίες του κύκλου, όπως είναι η συχνομηνόρροια, δηλαδή η εμφάνιση της εμμήνου ρύσης σε διαστήματα μικρότερα των 24 ημερών,
αραιομηνόρροια – εμφάνιση σε διαστήματα μεγαλύτερα των 35 ημερών, αμηνόρροια, ολιγομηνόρροια – η έμμηνος ρύση διαρκεί λίγες ημέρες ( 2-3 ) ή περισσότερες, αλλά με ελάχιστη ροή αίματος, πολυμηνόρροια, που διαρκεί για διάστημα μεγαλύτερο των 8 ημερών ή η ποσότητα αίματος είναι μεγαλύτερη της συνηθισμένης.

Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική & Βελονισμός – Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Σήμερα σε όλο τον κόσμο η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (ΠΚΙ) και ο βελονισμός υπόκειται σε μια αναγέννηση. Αν και αυτό αρχικά φαντάζει περίεργο αν το δούμε εκ των υστέρων και από την ιστορική του προοπτική δεν πρέπει να μας προκαλέσει ιδιαίτερη έκπληξη.

Κατάθλιψη και η άποψη της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής

Η κατάθλιψη είναι ο Δυτικός μοντέρνος όρος, ο οποίος υποδεικνύει αλλαγή της διάθεσης από πολύ ήπια απογοήτευση έως βαριά απόγνωση. Είναι συχνότερο πρόβλημα στις γυναίκες από τι στους άνδρες (διπλάσιο ποσοστό) και αυξάνεται ιδιαίτερα στη μέση ηλικία.

Εμμηνόπαυση

Πολλές φορές οι όροι «κλιμακτήριος» και «εμμηνόπαυση» χρησιμοποιούνται ο ένας αντί του άλλου υποδηλώνοντας το ίδιο θέμα.

Κλιμακτήριος είναι η χρονική περίοδος κατά τη διαδικασία γήρανσης της γυναίκας που σηματοδοτεί τη μετάβαση από την αναπαραγωγική στη μη παραγωγική φάση της ζωής της.

Δυσμηνόρροια

Η αυτόματη αποβολή είναι η απώλεια του εμβρύου, όταν γίνεται ακουσία. Η συχνότητα εκδήλωσης των αυτομάτων αποβολών και γενικότερα των εμβρυικών απωλειών ανέρχεται στο 40% περίπου των συλλήψεων. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται όταν υφίσταται ιστορικό μιας ή περισσότερων αυτομάτων αποβολών.

Αυτόματες αποβολές

Η αυτόματη αποβολή είναι η απώλεια του εμβρύου, όταν γίνεται ακουσία. Η συχνότητα εκδήλωσης των αυτομάτων αποβολών και γενικότερα των εμβρυικών απωλειών ανέρχεται στο 40% περίπου των συλλήψεων.

Κινέζικο μασάζ, Tui Na

Μια άλλη μέθοδος της κινέζικης ιατρικής είναι το τουίνα μασάζ. Ο θεραπευτής πιέζει, ψηλαφεί και αγγίζει ελαφρά κάποιες περιοχές, προκειμένου να εξισορροπήσει τη ροη του Τσι.

Αυτή η μέθοδος ανακουφίζει από αρκετά καθημερινά προβλήματα, π.χ. δυσπεψία, ναυτία, νευρικότητα, μυϊκοί πόνοι κτλ..

Θερμοθεραπεία με μόξα

Η θερμοθεραπεία γίνεται με ένα ειδικό βότανο την μόξα, το οποίο παράγει αρκετή θερμότητα και χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα της θεραπείας με βελονισμό. Διεγείρονται τα ίδια τα σημεία του βελονισμού με την θερμότητα, η οποία διαχέεται στο δέρμα.

Θεραπεία με βεντούζες

Η θεραπεία αυτή είναι επίσης γνωστή στην Κίνα από την αρχαιότητα. Οι πρώτες «βεντούζες» ήταν από τα κέρατα των βόειων, και η θεραπεία ήταν γνωστή ως «θεραπεία με τα κέρατα» και η χρήση τους βασικά ήταν για αφαίμαξη και παρακέντηση του πύον σε πάσχουσες περιοχές.

Διάγνωση με σφυγμό

Ένας άλλος, ασυνήθιστος για την δυτική ιατρική τρόπος διάγνωσης, είναι η ψηλάφηση και η μέτρηση των παλμών. Ο ιατρός ψηλαφά τον σφυγμό της αρτηρίας στον κάθε καρπό με τρία δάχτυλα.

Στον αριστερό καρπό αντιστοιχούν τα όργανα Γιν, ενώ στον δεξιό καρπό τα όργανα Γιανγκ.

Διάγνωση γλώσσας

Η διάγνωση στην Κινέζικη Ιατρική διαφέρει σημαντικά από τη μέθοδο που ακολουθείται στην κλασική δυτική ιατρική. Κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου μια ώρα, επειδή γίνεται ενεργειακή εξέταση. Ένας τρόπος για να διαγνώσουμε το πρόβλημα είναι η εξέταση της γλώσσας (χρώμα, όψη, επίχρισμα, σχήμα και άλλα.

Τι είναι η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική

H Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική είναι μια πλήρης ιατρική επιστήμη με έναν ιδιαίτερο τρόπο να κάνει διάγνωση ή να αντιλαμβάνεται τη φυσιολογία. Οι έννοιες της υγείας και της ασθένειας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με μια συγκεκριμένη θεώρηση του κόσμου.