Ο βελονισμός στην εγκυμοσύνη

Ο βελονισμός στην κλινική πρακτική είναι μια ιδανική μέθοδος για να βοηθήσει τις γυναίκες ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα και να έχουν μια όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη εγκυμοσύνη. Έχει αποδειχθεί ότι ο προγεννητικός βελονισμός έχει μια μεγάλη γκάμα από θετικές επιδράσεις στην εγκυμοσύνη οι οποίες εκτείνονται πέρα από την μείωση του χρόνου τοκετού.

Η παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική έχει μια μακριά ιστορία που συνηγορεί στο ότι οι γυναίκες τροποποιούν τον τρόπο ζωής τους από την στιγμή που μένουν έγκυες, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν αποτελεσματικούς τοκετούς και υγιή μωρά. Αυτό σχετίζεται με τη σωστή ρύθμιση της σωματικής δραστηριότητας, την κατάλληλη διατροφή και την διατήρηση μιας ήρεμης συναισθηματικής κατάστασης.

Πρώιμες γραπτές αναφορές γι’ αυτή την πρακτική υπάρχουν στα «Αρχεία του Ιστορικού» που περιγράφουν πως η μητέρα του πρώτου αυτοκράτορα της δυναστείας των Zhou ( 11ος αιώνας – 771 π.Χ.) δεν ήθελε να στρέφει το βλέμμα της σε «εχθρικά - δυσμενή χρώματα», να ακούει άσεμνες ή αλαζονικές εκφράσεις, ακόμα και ήχους και λόγω αυτών γέννησε ένα γιό που πέτυχε πολλά πράγματα.

Ύστερες αναφορές σε αυτό που έχει γίνει γνωστές ως «Εμβρυϊκή Εκπαίδευση – Tai Jiao» περιλαμβάνουν συστάσεις ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν όλα τα είδη αλκοόλ και το σήκωμα βαρειών αντικειμένων. Συμβουλές δίνονται επίσης για συχνές –τεμπέλικες- βόλτες και κανονικό ύπνο, αποφεύγοντας την αδικαιολόγητη κούραση και τον υπερβολικό ύπνο. Αποχή από τα επτά πάθη, τις πέντε ακατάλληλες γεύσεις και τις σεξουαλικές δραστηριότητες θεωρείται επίσης ουσιαστική.

Ο Dr Xu Zi Cai (493 – 572 μ.Χ) απαρίθμησε με λεπτομέρεια τις ευεργετικές και τις επιζήμιες τροφές για κάθε μήνα τις εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα κατά τον δεύτερο μήνα η γυναίκα πρέπει να αποφεύγει τις καυτές, πικάντικες και ξηρές τροφές, αν κατά τον τρίτο μήνα αισθανθεί κοιλιακό ή ομφάλιο «φούσκωμα» πρέπει να καταναλώσει κοτόσουπα. Επίσης καθώς πλησιάζει προς την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης θα πρέπει να συγκεντρώνει το Qi στο κάτω dantian, χαμηλότερα από τον ομφαλό ώστε να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη του εμβρύου και να ενισχύσει την διανοητική του εξέλιξη.

Το ενδιαφέρον για την προώθηση των βέλτιστων συνθηκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η προετοιμασία για μια αρμονική και αποτελεσματική γέννα είναι παρών και στις μέρες μας στην παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική με έμφαση στο Qi και το αίμα της μητέρας πριν από τον τοκετό ( “εάν το Qi και το αίμα κυκλοφορούν σωστά, ο τοκετός περιγράφεται ως αρμονικός’’)

Ο στόχος είναι να εξασφαλιστεί η υγιής ανάπτυξη του εμβρύου στη διάρκεια των δέκα (σεληνιακών) μηνών του μέσα στη μήτρα. Είναι συνδεμένο με τα νεφρά της μητέρας του και υποστηρίζεται από το δικό της Qi και αίμα. Η αύξηση και η εξέλιξη του εμβρύου εξαρτώνται κυρίως από την αρμονία των νεφρών, της σπλήνας και του στομαχιού της μητέρας. Επιπλέον οι μητέρες πρέπει να διατηρήσουν μια καλή διάθεση, να τρώνε τις κατάλληλες τροφές, να ζήσουν ένα κανονικό καθημερινό τρόπο ζωές και να αποφεύγουν τους εξωτερικούς παθογόνους παράγοντες από τη στιγμή της σύλληψης.

Η αρμονία του Qi και του αίματος της μητέρας χαρίζει στο έμβρυο ζωτικότητα. Δυσμενής ροή του Qi και του αίματος μπορεί να διακινδυνεύσει την ασφάλεια της εγκυμοσύνης και να προκαλέσει ακόμα και αποβολή. Επομένως πρέπει να αποφεύγονται έντονα συναισθήματα όπως υπερβολική χαρά, τρόμος, θυμός ένταση, θλίψη, κατάθλιψη καθώς και η ανησυχία για το φύλλο του παιδιού.

Η επαρκής διατροφή είναι σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά δεν πρέπει να είναι πάρα πολύ πλούσια. Τα λιπαρά κρύα τρόφιμα πρέπει να αποφευχθούν και δεν πρέπει να υπάρχει προτίμηση σε κάποιο συγκεκριμένο είδος τροφής.

Όλες αυτές οι υπερβολές μπορούν να βλάψουν τη μητέρα και το μωρό. Η υπερκόπωση τραυματίζει το Qi και το αίμα της μητέρας ενώ η αδράνεια επιβραδύνει τη ροή τους. Η επαρκής δραστηριότητα επομένως προτείνεται σε όλη την εγκυμοσύνη, όχι μόνο για να διατηρήσει έναν ικανοποιητικό ανεφοδιασμό στο έμβρυο, αλλά και για να προετοιμάσει τη μητέρα για μια ομαλή εγκυμοσύνη. Προτείνεται το ελαφρύ περπάτημα, το κολύμπι , το tai chi, και η ειδικά σχεδιασμένη yoga για την εγκυμοσύνη. Ο χαλαρός ιματισμός, επίσης, συστήνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για να αποφύγει την παρεμπόδιση στη ροή Qi και του αίματος ή στην ομαλή αύξηση του εμβρύου.

Οι συνεδρίες βελονισμού πριν από τον τοκετό είναι μια ιδανική ευκαιρία να εξασφαλιστεί ότι το Qi και το αίμα, τα πέντε συναισθήματα και τα zangfu όργανα της μητέρας θα είναι όλα σε αρμονία.

Η κλινική πρακτική έχει δείξει ότι ο βελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δύο κύριους τρόπους κυρίως προς τα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης. Αφενός, ειδικές συνεδρίες, με τη μορφή ενός τυποποιημένου συνόλου σημείων που θα βοηθήσουν το σώμα της γυναίκας με έμφαση στην προετοιμασία του τραχήλου και της λεκάνης για τον τοκετό, αφετέρου συνεδρίες για μια σειρά από προβλήματα όπως υπέρταση λόγω της εγκυμοσύνης, αίσθημα καύσου, κιρσοί, πρωινή ναυτία κλπ.

Δεδομένου ότι οι συνεδρίες βελονισμού γίνονται πριν από τον τοκετό προσφέρουν το πλεονέκτημα ότι η γυναίκα επισκέπτεται τακτικά τον γυναικολόγο της, αρκετές εβδομάδες πριν από το τέλος της εγκυμοσύνης και έτσι σημεία μπορούν προσεκτικά να προστεθούν στην τυποποιημένη θεραπεία ώστε να αντιμετωπιστούν τρέχοντα προβλήματα όπως υπέρταση λόγω της εγκυμοσύνης, αιμορροΐδες, αϋπνίες, οπίσθια προβολή εμβρύου κλπ. Βοήθεια επίσης μπορεί να προσφερθεί σε συναισθηματικές συγχύσεις όπως απογοήτευση και θυμός, φόβος και ανησυχία ότι ο τοκετός θα ακολουθήσει την πορεία ενός προηγούμενου προβληματικού τοκετού.

Η άποψη της παραδοσιακής Κινέζικης ιατρικής είναι ότι μια υγιής εγκυμοσύνη εξαρτάται από την επαρκή ξεκούραση, την κατάλληλη διατροφή, και την συναισθηματική ισορροπία για την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής ενεργειακής κατάστασης της γυναίκας κατά τη διάρκεια του τοκετού. Μας προσφέρει έτσι μια χρυσή τομή ανάμεσα στις δύο επικρατούσες προσεγγίσεις της δυτικής ιατρικής, η πρώτη ότι η εγκυμοσύνη είναι ένα ιατρικό πρόβλημα που πρέπει να ελέγχεται και η δεύτερη ότι η υγιής εγκυμονούσα δεν πρέπει να αλλάξει τον τρόπο ζωής της.

Η συχνά ραφιναρισμένη πίεση να είναι μια ανθεκτική έγκυος – είτε από τον ίδιο της το εαυτό είτε από τον περίγυρό της – οδηγεί στην άποψη ότι το μόνο που χρειάζεται είναι ένας ελάχιστος αριθμός επισκέψεων πριν από τον τοκετό. Αντίθετα τα Κινέζικα κλασικά κείμενα Παραινέσεις προς κυρίες αναφέρουν οτι « Η εγκυμονούσα μεταφέρει μαζί της το πολυτιμότερο κομμάτι νεφρίτη. Θα πρέπει να απολαμβάνει όλα τα πράγματα, να κοιτάζει εκλεπτυσμένες εικόνες και να περιστοιχίζεται από όμορφους υπηρέτες ». Αν και οι συμβουλές σχετικά με τους όμορφους υπηρέτες σήμερα είναι κάπως μη πρακτικές, συμβολίζουν το μεγάλο σεβασμό που πρέπει να αποδίδεται στη εγκυμοσύνη.