παραδοσιακή κινέζικη ιατρική

Ινομυώματα

Τα ινομυώματα είναι τα συχνότερα καλοήθη νεοπλάσματα της μήτρας . Εμφανίζονται σε ποσοστό άνω του 20% κυρίως στην αναπαραγωγική ηλικία . Ονομάζονται επίσης και λειωμυώματα, επειδή προέρχονται από τις λείες μυϊκές ίνες του μυομητρίου.

Είναι συμπαγείς, στρογγυλοί όγκοι της μήτρας οι οποίοι μπορεί να είναι μονήρη ή συνηθέστερα πολλαπλοί. Ανάλογα με τη θέση που εντοπίζονται διακρίνονται στα ενδοτοιχωματικά, υπορογόνια και υποβλεννογόνια.

Διαταραχές περιόδου

Ο όρος «ανωμαλίες περιόδου» αναφέρεται σe όλες τις διαταραχές του κύκλου, όπως είναι η συχνομηνόρροια δηλαδή η εμφάνιση της εμμήνου ρύσης σε διαστήματα μικρότερα των 24 ημερών,

Δυσμηνόρροια

Η δυσμηνόρροια αποτελεί ιδιαίτερη οντότητα χρόνιου πυελικού άλγους ποικίλης αιτιολογίας. Είναι συχνή πάθηση η οποία εκδηλώνεται με έντονο άλγος στο υπογάστριο, πριν κατά τη διάρκεια ή και μετά την περίοδο της γυναίκας.

Εμμηνόπαυση

Πολλές φορές οι όροι «κλιμακτήριος» και «εμμηνόπαυση» χρησιμοποιούνται ο ένας αντί του άλλου υποδηλώνοντας το ίδιο θέμα.

Κλιμακτήριος είναι η χρονική περίοδος κατά τη διαδικασία γήρανσης της γυναίκας που σηματοδοτεί τη μετάβαση από την αναπαραγωγική στη μη παραγωγική φάση της ζωής της.

Η εμμηνόπαυση αναφέρεται στην τελευταία φυσιολογική έμμηνη ρύση της γυναίκας και είναι μια μικρή χρονική στιγμή στη μεγάλη χρονική περίοδο της κλιμακτηρίου η οποία διαρκεί πολλά χρόνια. Η φάση της κλιμακτηρίου υποδιαιρείται σε μικρότερες χρονικά περιόδους

Η ομορφιά του προσώπου

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του βελονισμού είναι γνωστές εδώ και χιλιάδες χρόνια όχι μόνο στην Κινά, αλλά και στις άλλες Ασιατικές χώρες. Ο βελονισμός δεν είναι μόνο μια αναμφισβήτητη μέθοδος θεραπείας, αλλά είναι επίσης μέθοδος πρόληψης και φροντίδας.

Κολπίτιδες - ένα συχνό και επίμονο πρόβλημα

Οι κολπίτιδες είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα στις γυναίκες όλων των ηλικιών. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία μικροοργανισμών που τις προκαλεί αλλά τείνει να κυριαρχήσει η «γνωστή» καντιντίαση η οποία έχει γίνει ένα «καυτό θέμα» τα τελευταία χρόνια στις ανεπτυγμένες χώρες.

Σεξουαλική δυσλειτουργία

Ο ιατρικός βελονισμός είναι ισχυρό εργαλείο και χρήσιμη συμπληρωματική θεραπεία για να αντιμετωπίσουμε τη σεξουαλική διαταραχή.

Στη δυτική ιατρική η έννοια της σεξολογίας είναι ένας όρος που ενσωματώνει διάφορες ακαδημαϊκές επιστήμες. Οι ψυχολογικές θεωρίες των Freud kai Kraft-Ebing θεμελίωσαν την Ευρωπαϊκή σεξολογία στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Στις Η.Π.Α. δόθηκε ιδιαίτερη ώθηση στα μέσα του 20ου αιώνα από τις στατιστικές αναφορές του Kinsey πάνω στη σεξουαλική συμπεριφορά ανδρών και γυναικών.

Το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο

Το Προεμμηνορρυσιακό Σύνδρομο (ΠΜΣ) - Pre Menstrual Syndrome (PMS) - είναι σχετικά πρόσφατα αναγνωρισμένο σαν ξεχωριστή οντότητα. Μεταξύ 50% και 70% των γυναικών, ή περισσότερο από μια στις δύο πάσχει από ΠΜΣ. Ο όρος ΠΜΣ περιγράφει και εμπεριέχει ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα πριν την αναμενόμενη περίοδο.

Αυτόματες αποβολές

Η αυτόματη αποβολή είναι η απώλεια του εμβρύου, όταν γίνεται ακουσία. Η συχνότητα εκδήλωσης των αυτομάτων αποβολών και γενικότερα των εμβρυικών απωλειών ανέρχεται στο 40% περίπου των συλλήψεων. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται όταν υφίσταται ιστορικό μιας ή περισσότερων αυτομάτων αποβολών. Το συχνότερο σύμπτωμα της αυτόματης αποβολής είναι η κολπική αιμόρροια τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, η οποία και συνήθως χαρακτηρίζει τον τερματισμό της κύησης, πριν προλάβει να πραγματοποιηθεί η ικανοποιητική ανάπτυξη του εμβρύου, ώστε να επιβιώσει μετά την έξοδο του από την μήτρα.

Κατάθλιψη και η άποψη της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής

Η κατάθλιψη είναι ο Δυτικός μοντέρνος όρος, ο οποίος υποδεικνύει αλλαγή της διάθεσης από πολύ ήπια απογοήτευση έως βαριά απόγνωση. Είναι συχνότερο πρόβλημα στις γυναίκες από τι στους άνδρες (διπλάσιο ποσοστό) και αυξάνεται ιδιαίτερα στη μέση ηλικία. Τα συμπτώματα είναι πολλά και με ποικίλη βαρύτητα. Τα κύρια όμως είναι η απάθεια, η έλλειψη ενδιαφέροντος, η έλλειψη αυτοεκτίμησης, άγχος και μόνιμη κούραση, η αξιοσημείωτη μείωση του ενεργειακού επιπέδου, η μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης, το συναίσθημα της απαξίωσης που μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και σε σκέψεις αυτοκτονίας, θανάτου.